Stanovisko KDU-ČSL k povolebnímu vyjednávání a ustavujícímu zastupitelstvu

Vážení občané, Bítešáci,

5. listopadu 2018 proběhlo ustavující zastupitelstvo Města Velká Bíteš. Výsledky povolebních vyjednávání se tak staly oficiálními, a tak nastal čas se k nim jako k potvrzeným vyjádřit, stejně jako k průběhu samotného ustavujícího zastupitelstva.

Především Vám chceme sdělit, že KDU-ČSL po volbách jako jejich vítěz vyvinula maximální snahu o to, aby byla součástí koalice a Aleš Koubek usiloval o post starosty. Byl připraven stát se starostou a vyvinout maximální úsilí ve prospěch dobré správy města.

KDU-ČSL si přála sestavit koalici se zástupci co nejvíce stran, aby maximum voličů mělo v radě své zástupce. A taky proto, že si nepotřebuje hlídat své zájmy a nechtěla v radě nic "tlačit silou", ale podporuje co nejširší dialog. Hodlali jsme jednat a nabídnout místa v radě i zástupcům Sdružení za zdravé město bez kamionů, které reprezentuje více než pětinu voličů. To však i přes opakovanou výzvu odmítlo se s námi jakkoli a o čemkoli bavit a ústy starosty Vlčka sdělilo, že se pokusí koalici sestavit bez KDU-ČSL. To se mu podařilo s těsnou koaliční většinou 12 z 21 zastupitelů. KDU-ČSL jako vítěz voleb, reprezentující více než čtvrtinu voličů, tedy sdružení úplně ignorovalo.

A nyní již k jednání ustavujícího zastupitelstva:

Starostou se dle očekávání stal Milan Vlček, uvolněnou místostarostkou Alena Malá. Bylo to na návrh pana starosty, který na svá slova o návrhu na neuvolněný výkon této funkce z předvolebního letáku asi zapomněl, nebo je nemyslel vážně. Dalšími radními jsou A. Špaček, Z. Řezáč (oba "kamioňáci"), J. Jelínek (ODS), J. Štefek (sdružení podnikatelů) a J. Vrba (zvolen za ČSSD). Z 21 zastupitelů pro toto složení hlasovalo 12, a to "kamioňáci", podnikatelé, ODS, KSČM a Jan Vrba a Tomáš Pelán zvolení za ČSSD. Proti hlasovali zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a Ondřej Machola zvolený za ČSSD. Naopak neprošel návrh KDU-ČSL na volbu starosty Aleše Koubka. Tento průběh nás samozřejmě nepotěšil, ale byl očekávaný.

Dále na programu byla volba členů kontrolního a finančního výboru, kde má každá strana jednoho zástupce. Je zvykem, a bývalo tomu tak i v Bíteši, že předseda kontrolního výboru, který má za úkol zejména kontrolovat radu, je z opozice. KDU-ČSL proto navrhla na tuto funkci Aleše Koubka. Pan starosta navrhl radního Aloise Špačka, který byl do této funkce 12 hlasy zvolen. Tato situace nás velmi nemile překvapila, protože dává tušit, jakým způsobem hodlá pan starosta řídit město, a taky to, že nikdo z "jeho lidí" jej nedokázal usměrnit a vnést do jednání koalice aspoň trochu vkusu a respektu. To, že v čele kontrolního výboru je člen rady ze stejného sdružení, jako starosta, je opravdu za hranou a považujeme to za naprostý výsměch. Aleš Koubek byl zvolen pouze řadovým členem kontrolního výboru. I z této pozice se samozřejmě bude snažit zajišťovat řádnou kontrolu rady a samosprávy města, bude to mít ale těžší.

V rámci ustavujícího zastupitelstva Aleš Koubek navrhl ještě novým radním provedení úpravy jednacího řádu rady (schvaluje si jej rada), spočívající v tom, že by všechny materiály do rady města byly zasílány i všem zastupitelům, aby tito měli informace o tom, co rada projednává, a možnost být přizvání k projednání bodů, o něž budou mít zájem. Tento postup je zcela zákonný a např. v Brně-Bystrci, kde se s ním Aleš Koubek jako radní seznámil, dobře funguje. Z reakce pana starosty je evidentní, že tento návrh nemá velkou naději na schválení, ale třeba budeme překvapení. 

Závěrem všem voličů a podporovatelům děkujeme za přízeň. Prosíme, pokud budete mít návrhy na zlepšení čehokoli v našem městě, neváhejte nám to napsat anebo ideálně přijít říci na zastupitelstvo. Budeme se snažit prosazovat rozumné body i z opozičních lavic a budeme rádi za každý Váš podnět.

Vaši zastupitelé za KDU-ČSL