Neskutečný příběh, který vypovídá o životě v totalitním komunistickém bloku, prožila Věra Sosnarová. Ve svých čtrnácti letech ji spolu s devítiletou sestrou Naďou a ruskou matkou unesli z Brna do Sovětského svazu. Důvodem bylo, že  matka uprchla před doznívající ruskou občanskou válkou do Československa.

Obrovské hrůzy stalinského teroru, které prožily v koncentračním táboře na Sibiři, matka nepřežila. Věra a Naďa v pracovních táborech strávily 8 let v otřesných podmínkách. Mimo jiné obě překonaly tyfus. Po propuštění se ocitly bez dokladů a pokračovaly dalších 11 let v otrockých pracích v lese na Dálném východě, na obchodní lodi a nakonec, v dole, kolchoze a slévárně.

Skoro po dvou desítkách let se obě sestry vrátily do Československa. Věře bylo 34 let a vážila 37 kilogramů. O svém osudu v Sovětském svazu se nemohly nikomu zmínit, hlídala je československá tajná policie. Do roku 1974 musela měsíc co měsíc podepisovat, že bude o gulagu navěky mlčet. Poprvé o svém životě promluvila až po roce 1989. Na základě jejího životního  příběhu byla vydáva kniha Krvavé jahody.

S Věrou Sosnarovou se můžete potkat v rámci Bítešské akademie v neděli 8. října od 18 hodin na Základní umělecké škole. Zvou vás Kolpingova rodina spolu se Základní školou Velká Bíteš.

/ Ladislav Koubek

Co jste během volebního období udělal pro region Velkobítešska?

O mně je známo, že je mojí prioritou zdravotnictví a sociální politika, kterým jsem se intenzivně věnoval i v práci poslance. Nevýhodou poslanecké práce je, že poslanec je sice zvolen v určitém kraji, ale je poslancem České republiky, takže nemůže konat pouze pro svůj pro svůj kraj. Přesto si myslím, že moje kroky pro občany Velkobítešska pozitivní dopad měly - například jsem prosadil poslanecký návrh zákona, který zlepší přístup zdravotně postižených ke kompenzačním pomůckám, zvýší se jim také příspěvek na mobilitu, stejně jako mám radost, že jsem byl třikrát úspěšný při jednání o státním rozpočtu, kde jsem prosadil pozměňovací návrhy na zvýšení investic v sociálních službách a mohl bych pokračovat. Rád jsem pomáhal zástupcům samospráv s jejich problémy – jeden z nich jsem například řešil se starostou Osové Bítýšky panem Josefem Machem a v nedalekém Křižanově jsem ve spolupráci s vedením města řešil znovuobnovení zastávek rychlíků a závažný problém bývalé varny pervitinu.

Kolikrát jste Velkou Bíteš navštívil?

Do Bíteše jezdím velmi rád a poměrně často, už jenom proto, že zde mám řadu přátel. Navštívil jsem zde v rámci svých pravidelných poslaneckých dnů např. Domov bez zámku, Domov sv. Kamélie nebo Dětskou psychiatrickou nemocnici. Také jsem v rámci Bítešské akademie diskutoval s místními občany nad problémy zdravotnictví.

Proč by ve volbách měli voliči podpořit zrovna Vás?

Vždy je strašně těžké přesvědčovat lidi, proč zrovna ten, který člověk má být zvolen do určité funkce a proč to třeba nemá být někdo jiný. Jsem sebekritický člověk a vím, že mám svoje klady a přednosti a také své chyby a omezení. To, čím dle mého názoru mohu přesvědčit, je moje zkušenost v mé profesi lékaře manažera i čtyřleté zkušenosti a výsledky mé práce ve Sněmovně. A druhou devizou, kterou mohu nabídnout, je zaujetí pro práci pro lidi kolem sebe.

Tradiční drakiáda se letos uskuteční v neděli 15. října od 14.30 hodin.

Pohodové říjnové odpoledne připravuje bítešská KDU-ČSL ve spolupráci s Kolpingovou rodinou. Drakiádu pořádají už několikátým rokem na louce u Chobůtek. „Mám rád lidi soutěživého ducha. Proto se těším na draky, kteří budou originální a budou létat hodně vysoko. Uvítáme hlavně všechny, kdo si draka vyrobí vlastnoručně, ti určitě vyhrají nějakou cenu," uvedl místostarosta Tomáš Kučera, který bude odměňovat vítěze.

Kromě soutěží draků bude připraven skákací hrad a dorazí také bítešští dobrovolní hasiči, takže hlavně děti si budou moci vyzkoušet, jaké je to hasit požár a použít hasičskou stříkačku.  Louka, kde se akce koná, je na konci města u propojovací cesty mezi Chobůtkami a PBS. Akci pořádá Kolpingova rodina Velká Bíteš a KDU-ČSL ve spolupráci bítešskými dobrovolnými hasiči.

Bítešské hody přilákaly i návštěvy našich politiků. Byli mezi nimi i místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek, poslanec Vít Kaňkovský a místostarosta Žďáru Josef Klement.

Poslanec Kaňkovský si se svou dcerou užil akci Bíteš hledá borce a přijel i na druhý den – hodovou neděli. „S panem Kaňkovským jsem dlouhodobě v úzkém kontaktu a diskutujeme spolu o problémech, které trápí občany našeho města,“ řekl k tomu místostarosta Tomáš Kučera. Kaňkovský se v parlamentu věnuje zejména oblasti zdravotnictví: Vidím jako zásadní udržet počet a kvalitu lékařů a zdravotních sester v nemocnicích, ale i dostatek praktických lékařů, pediatrů a zubařů zejména v menších městech. Mnoho úkolů také vidím v oblasti financování zdravotní péče,“ vysvětluje Vít Kaňkovský.

/ Ladislav Koubek

Netradiční Bítešská akademie se uskuteční v tterý 13. června od 16 hodin. Délka trvání 3 hodiny + dotazy a konzultace, účastníci obdrží tištěné materiály, cena: 150 Kč. Rezervace nutná: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přednáška je určena rodičům, kteří chtějí o očkování získat co nejvíce informací ještě předtím, než bude jejich dítě očkováno. Povinné očkování pro děti (tj. očkování proti devíti nemocem) je nařízeno státem, avšak za dítě nese zodpovědnost rodič. Jak se v této oblasti vyznat? Přijďte si poslechnout informace, aby vaše rozhodnutí bylo skutečně zodpovědné.

Organizuje: Kolpingova rodina a KDU-ČSL Velká Bíteš

Senátor a zastupitel Kraje Vysočina pan František Bradáč navštívil Základní školu Tišnovská 116 ve Velké Bíteši, ve které se vzdělávají žáci se specifickými vzdělávacími potřebami. Seznámil se zde s žáky, personálem, ale také s výukou a speciálními pomůckami. Během jeho návštěvy jej doprovázel místostarosta Velké Bíteše pan Tomáš Kučera.

Pan senátor do školy zavítal poslední den před prázdninami, který proběhl v duchu velikonočního tvoření. Ředitelka školy Blanka Gaizurová ho seznámila s fungováním školy samostatně zřízené dle § 16, odst. 9 školského zákona i speciální školou. Dále pak se vzděláváním dětí s těžkým postižením či poruchami autistického spektra, s čímž souvisí i odbornost pedagogického týmu a nutnost neustálého vzdělávání se jak učitelů, tak asistentů pedagoga. Samozřejmě došlo i na velice aktuální téma týkající se inkluze a speciálního školství. „Jsem velmi potěšena, že se zástupce senátu přišel podívat do naší školy. Může tak reálně posoudit speciální školství v praxi,“ uvedla Blanka Gaizurová.

Pan Bradáč si prohlédl prostory školy. V každé třídě probíhaly jiné tematicky laděné činnosti, se kterými nám i v letošním roce pomáhali dobrovolníci z Moneta Money Bank. Žáci například vyráběli velikonoční věnce na dveře, různá zapichovátka, zdobili vajíčka nebo pekli velikonoční nádivku. Pan senátor tak při své návštěvě mohl vidět žáky při různých, zejména prakticky zaměřených, aktivitách. Byl mile překvapen, jak byly děti snaživé a šikovné, a sám dokonce v dílně upletl velikonoční pomlázku. Pan Bradáč měl možnost shlédnout i místnost snoezelen. Jedná se o speciální multisenzorickou místnost, která se využívá k terapiím, ale i jako prostor pro výuku a provádění bazální stimulace, s jejímiž základními body jsme pana senátora seznámili i prostřednictvím ukázky. „Musím říci, že vaši práci velice obdivuji. Osobně si myslím, že ji nemůže vykonávat každý, a velice mě překvapuje, jak umíte děti nadšeně zapojit do práce,“ sdělil František Bradáč. Mimo jiné byl obeznámen s očním komunikátorem, který si také vyzkoušel. Tato pomůcka není mezi veřejností zatím příliš známá a je v podstatě alternativní komunikační pomůckou pro děti, které nemohou své pocity, myšlenky a přání sdělit slovy a často je tak pro ně jedinou možností, jak se dorozumět se svým okolím. Paní ředitelka informovala i o vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra a pan senátor tak blíže zjistil, co taková výuka obnáší a jaké pomůcky se nám u těchto dětí osvědčily.

Na této základní škole se aktuálně vzdělává přes 40 dětí se specifickými vzdělávacími potřebami. Věnuje se předškolnímu vzdělávání v podobě přípravného stupně speciální školy, vzdělává žáky ve speciální škole i žáky s poruchami autistického spektra. Od dalšího školního roku bude nově zřízena autistická třída. Škola je dlouhodobě zapojena do projektu Škol podporujících zdraví a byla Českou školní inspekcí ohodnocena jako příklad dobré praxe.

Eva Ulmanová